Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Инвестициите в ценни книжа, корпоративни облигации и валутни сделки носят печалба през 2011

04 Февруари 2011 / 23:02:49  Виктория Миндова
4006 прочитания

Ценни книжа, корпоративни облигации и валутни сделки са трите начина да се направят пари през 2011 според Николас Тесароматис, икономист и изпълнителен директор на Инвестиционна компания за активи на застрахователни фондове. Той говори на форума организиран от Million Dollar Round Table, независима международна асоциация на най-добрите в света професионални консултанти в животозастрахователния бизнес.

Корпоративните облигации са надежден начин да инвестирате парите си през 2011 според гръцкия специалист. Кредитните спредове на корпоративните облигации са много по-ниски от спредовете на държавните и индексът за риск от фалит на частните предприятия е спаднал драстично в периода след банковата криза през 2008. Корпорациите са много по-внимателни в разходната си част и облигациите им са надежден начин за инвестиции.

Да се инвестира в производството на стоки като петрол и петролни продукти,метали и храни също е добро решение според Тесароматис. Постоянно нарастващото търсене на тези стоки от страни като Китай и Индия прави инвестициите в производството им високо рентабилни и с добра възвращаемост.

В Европейския съюз се очаква ниска възвръщаемост от инвестициите в държавни облигации, но все пак резултатът ще бъде положителен, предвижда експертът. Причините за слабите приходи от този тип инвестиции е в слабия икономически ръст и заплахата от инфлация в съюза. В случая на Гърция, разбира се, рискът за инвеститорите е много по-голям, ако закупуват гръцки държавни облигации. Специалистът не препоръчва подобни ходове.

„Предвижданията ми за стойността на еврото са, че то ще отслабне леко спрямо другите валути през 2011”, заяви икономистът. Според специалиста икономиката на еврозоната не се движи толкова бързо, колкото в другите части на света. Втората причина за спада на стойността на еврото е сериозната несигурност, която все още съществува за разрешаването на проблема с дълговите кризи в страните от периферията на валутния съюз.

Докато Германия и Франция търсят ефективен начин да спасят еврозоната без да засегнат сериозно икономиките си, Гърция трябва бързо и ефективно да реформира нейната, смята професорът по икономика Николас Травлос. Той заяви, че правителството трябва да се заеме сериозно с четирите най-наболели проблеми, за да възроди местното производство и повиши конкурентността на страната.

Премахването на корупцията и преструктурирането на държавната администрация са основен приоритет на правителството на Георгиос Папандреу. „Публичният сектор е корумпиран, муден и не може да взима решения по бърз и резултатен начин. Това трябва да се промени”, отсече икономистът и подчерта, че бюрокрацията трябва да бъде сериозно намалена. Данъчната система трябва да се стабилизира и да се улесни, така че да създаде благоприятни условия за развитие на бизнес начинания, като се ограничат или премахнат възможностите за данъчни нарушения.

Сериозно трябва да се погледне и на развитието на инфраструктурните проекти, които не само ще помогнат за връщането на положителния икономически ръст, но и ще го поставят на нови по-стабилни основи за бъдеще. Трябва да бъдат направени подобрения в образователната система, технологичното развитие и иновациите, за да се даде възможност за привличането на преки чуждестранни инвестиции след няколко години.

Николас Травлос бе категоричен, че икономическата криза в Гърция не е била нито неочаквана, нито непредвидена. Независимо от много добрите показатели, които страната е отчитала в периода 2000-2008 малко по-задълбочен анализ на икономическите показатели е индикирал за реални проблеми. „Ако погледнете икономическия ръст на страната за 2000-2008, ще видите, че той се е движил около 8% от БВП, когато средната стойност на същия показател за Европейския съюз е бил 3,6% от БВП. От това съотношение можем да отсъдим, че Гърция се е справяла изключително добре. За съжаление обаче това не е така”, започна икономическата си ретроспекция Травлос.

Две са основните причини за високия положителен икономически ръст в отчетения период. Първата е подготовката за Олимпийските игри, а втората е влизането на страната в еврозоната, с което Гърция си е спечелила възможността да се кредитира на много по-ниска цена от миналото. Инфраструктурните проекти около игрите и ниските лихви по държавното кредитиране са стимулирали свръхпотреблението, свръхкредитирането и сериозното увеличение на вноса спрямо износа.

Възможностите, които са се отворили пред средиземноморската страна за повишаване на производителността, вместо за насърчаване на потреблението не са били оползотворени. Докато бюджетният дефицит се е увеличавал, инфлацията за 2000-2008 е достигнала 12 на сто. Това неизбежно се е отразило на конкурентността на гръцката продукция на международните пазари и постепенният й спад в скалата на страните-изностителки.

В същото време по общи изчисления размерът на сивата икономика се е раздул до изключително високи нива. Според Николас Травлос сивата се движи между 30%-40% от БВП за 2009. „Това са 337 милиарда евро, което носи загуби от несъбрани данъци около 15,2 милиарда евро или половината от дефицита за тази година”.

Конкурентността на Гърция спада главоломно. През 2004 тя заема 35 място между 57 страни, а през 2009 пада до 52-ро място в същата скала. През 2008 от същите 57 държави, Гърция е на 55-то място между износителките, а за благоприятно развитие на бизнес начинание е оценена на 51-во място. „Публичният сектор тук бе развил култура, която е против предприемчивостта”, заключи Николас Травлос. Той подчерта, че всички изброени фактори са давали ясен знак, че гръцката икономика не е била изградени на здрави основи и устойчиво развитие. Сега е момента това да се промени. 

Категории: ИкономикаПазари инвестиции криза Гърция Million Dollar Round Table Николаос Травлос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus