Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Greenpeace Greece: Гърция трябва да намали с 30% вредни емисии в атмосферата до 2020

19 Февруари 2010 / 17:02:59  Виктория Миндова
1329 прочитания

Гърция трябва да дигне летвата и да постигне 30% спад в отделянето на вредните емисии в атмосферата до 2020 година. Това е мнението на представителя гръцкия клон на Greenpeace. На среща с журналисти представители на различни обществени организации и партии се обсъдиха възможностите Гърция да подобри качеството на живот, чрез прилагане на различни полезни практики за опазването на околната среда.  Обновяването и развитието на железопътната инфраструктура, както и озеленяването на градските площи и са само част от мерките, които централното  държавно управление и местните власти могат да приложат за развитието „зелена политика” и повишаване качеството на живот. Всички участници във форума бяха единодушни, че Гърция трябва да проведе една по-смела и ефективна политика в областта на опазването на околната среда. Конкретен отговор на въпроса „Каква реалната зелена политика трябва да приложи днес Гърция, независимо липсата на международно политически-обвързващо споразумение за опазването на околната среда” дава специално за GRreporter Димитрис Ибраим - отговорен по темите на енергетиката към гръцкия офис на Greenpeace.

Какви конкретни промени и политики трябва да бъдат приложени от Гърция на местно ниво, след провала на световната среща в Копенхаген?

                Гърция трябва да действа в две основни посоки, за да се каже, че провежда  ефективна зелена политика. Като имаме предвид, че понастоящем съществуват много малко истински прогресивни правителства в Европа, Гърция трябва да подкрепи най-напредничавите идеи в Европейският съюз. Първата стъпка е на международно ниво да се обвърже с предложението за следващите десет години Европа ще намали отделянето на вредни газове в атмосферата с минимум 30%, сравнено със сегашните нива. Имаме нужда от една модерна Европа, която да  окаже натиск и инициира по-смели и по-резултатни преговори на срещата през декември в Мексико. На второ място трябва да действаме на местно ниво, което да намали реално  отделянето на въглероден двуокис в атмосферата и така да спомогне за повишаване на качеството на живот на обикновения гражданин. Първа стъпка за това е промяна на методите на производство на електроенергия, която до момента използва около 60 на сто лигнитни въглища. От изключителна важност е да имаме ефективна законодателна рамка и политическа воля за прилагането на ефикасни екологични практики. В тази връзка мога да кажа, че оценяваме като положителна стъпка гласуването на проектозакона на новото правителство за експлоатацията на възобновяемите източници на енергия.

Смятате ли, че новото правителство на ПАСОК е готово да приложи на практика „зелената политика,” която обяви в предизборната си платформа?

                 До момента правителството и по-точно министерството на екологията, развитието и климатичните промени и отговорният министър Тина Бирбили  се движат в тази посока. Бъдещето ще покаже колко далеч са готови да стигнат с въвеждането и прилагането на модерните политики за опазване на околната среда.

Кои са основните сектори в икономиката, които според вас засягат пряко климатичните промени и какво точно трябва да се промени?

Както казах вече, електроенергията е основе сектор, при който Гърция трябва да промени методите на производство. Съществуват големи възможности за замяна с алтернативни източници електроенергия – слънчева енергия, вятър, природен газ и др. Подобряването на пътната инфраструктура, ще доведе голямо намаляване на отделянето на вредни газове в атмосферата от транспорта в страната. В този смисъл подобряването на железопътни линии (за междуселищния транспорт) и изграждането на метро мрежи (при градския транспорт) е от изключителна важност. Възраждането на селското стопанство на страната също ще допринесе за повишаване качеството на живот.

Какви действия и кампании планира да предприемете през тази година, за да привлечете публичното внимание към проблемите на околната среда и да повишите обществената отговорност?

                 Планирали сме серия от публични изяви, които ще започнат няколко месеца преди международната среща в Мексико. Тяхната цел е да информира обществеността за важността на тази среща. Също така по този начин искаме  да вдъхнем надежда на разочарованите от безрезултатността на Копенхаген, от липсата до момента на политически обвързващо споразумение за световно намаляване на нивата на въглеродния двуокис в атмосферата. Като организация  Greenpeace има за цел да наблюдава и коригира всяко действие или допълнителна мярка в държавната и частна сфера, които по един или друг начин заплашват природната среда, включително повишаването на отделянето на вредни газове.

Категории: Екология Greenpeace GreeceИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus