Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият парламент излезе с доклад с пет различни позиции по скандала с имотите на манастира Ватопед

09 Юни 2010 / 12:06:01  GRReporter
1632 прочитания

Един доклад с пет различни гледни точки на петте парламентарни партии, излезе за случая със скандалното прехвърляне на имоти на манастира Ватопед. Представителите на петте партии, които участваха в комисията по случая не се споразумяха и не изявиха обща позиция в доклада, след като заседаваха 42 пъти и изслушаха показанията на 62-ма свидетели. Отговорност се приписва на 15 политици участвали в правителствата на ПАСОК и Нова демокрация в миналото.

Следвайки една позиция, която е добре позната от миналото и преписвайки дословно някои от страниците на доклада, който е изнесен от парламентарна комисия по случая Ватопед през месец декември 2008 г., новото в настоящия доклад е:

Допълнение от страна на ПАСОК на още един заместник-министър от правителство на Нова демокрация в списъка със „заподозрените”, че носят наказателна отговорност – общо шест министри и заместник-министри от правителството на Нова демокрация. Освен това иска и подвеждане под политическа отговорност на 11 политици, сред които са и бившият министър на земеделието при ПАСОК Георгиос Дрис и заместник-министърът на финансите пак от правителство на ПАСОК Апостолос Фотиадис.

Според депутатаите на ПАСОК-членове на комисията за първи път се признава, че с решенията на министрите г-н Дрис и г-н Фотиадис след дълги десетилетия е била отворена наново темата за собствеността на езерото и на земята около него, но впоследствие според доклада на ПАСОК „скандалът с манастира Ватопед беше безсъмнение създаден от правителството на Нова демокрация през март 2004 г.”

Да припомним, че скандалът избуха, когато стана ясно, че по незаконен път 75 държавни имоти в Северна Гърция - например площ от 10 000 кв.м. около град Урануполи на Халкидики, много добри парцели в Солун и други са били дадени от държавата на манастира Ватопед в замяна за езерото Вистонида и земите около него, които манастирът по доста спорен път е доказал, че му принадлежат.

В същото време Нова демокрация с дейния доклад отчита, че от министрите в нейото правителство може да бъде търсена единствено политическа, но не наказателна отговорност. Оправданието на опозиционната партия е, че решенията са били вече взети от предишното правителство, което е било на власт – на ПАСОК. Що се отнася до г-н Дрис и до г-н Фотиадис счита, че извършеното от тях е с изминала давност.

От друга страна, Нова демокрация настоява за по-нататъшно проучване на наказателната отговорност на настоящия министър на финансите Георгиос Папаконстантину заради решението му да отхвърли писмено внесеното мнение на Правния съвет на държавата за обратното получаване на заменените имоти от държавата. Членовете на парламентарната комисията за случая Ватопед от Нова демокрация искат и да бъде проучен в дълбочина и въпроса с покупко-продажбите на имоти на офшорната фирма Τorcaso.

От своя страна партиите ЛАОС и СИРИЗА омекнаха в позицията си за бившия министър в правителствата на Нова демокрация Георгиос Вулгаракис и обвиниха ПАСОК, че действа на принципа „дайте кръв на арената, за да се успокои народът.” Заедно с Комунистическата партия, трите по-малки партии от парламентарната опозиция настояват да се потърси наказателна отговорност от г-н Дрис и от г-н Фотиадис, за което ще са необходими тридесет подписа от депутати.

Очаква се в парламента да бъдат поставени десет урни – по една за всеки един от министрите и заместник-министрите замесени в случая „Ватопед” и депутатите да минат и тайно да пуснат вота си дали са съгласни или не, че наистина са замесени.

 

Категории: Актуално Ватопед скандал имоти Халкидики Света гора езеро държавна собственост
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus