Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците не пият, но пушат, по-рядко заболяват от рак, по-често умират от сърдечни и мозъчни удари

13 Юли 2014 / 09:07:56  GRReporter
960 прочитания

Не е случайно, че Гърция изостава от другите средиземноморски страни в средната продължителност на живота, и се очаква от 2016 нататък нивото на заболеваемост да се увеличи стремглаво. Неадекватни политики за превенция и съмнителното разпределяне  на огромни ресурси в определени сектори, като например при лекарствата запазват  здравните показатели за качество неподвижни през последните дванадесет години. Утехата е, че Гърция има най-ниската смъртност от рак и ниски нива на консумация на алкохол.

Тези данни стават ясни от неотдавнашния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в който са оценени показателите на 34 страни, между които и Гърция.

Докладът показва, че Гърция е приблизително по средата при средната продължителност на живота и при разходите за здравеопазване като процент от БВП. Сравнението със страните от Организацията прави картината по-сложна. Ако се сравни обаче само с другите южноевропейски страни, става по-ясна картината на здравето на гръцкото население и действителният напредък или влошаване.

Средната продължителност на живота  на гърците, която през 70-те години е между най-високите в Европа, е отстъпил на 20-то място между 34-те страни на Организацията. С 80,7 години средна продължителност на живота Гърция е след Испания (82,5) и Италия (82,3). Малко по-висока е от тази на Португалия (80,5). През 2000 Португалия е била много по-назад от Гърция с 76,9 години средна продължителност на живота. В рамките на 12 години я е увеличила с 3,6 години, срещу увеличение от 2,5 години за Гърция.

Смъртността от инфаркти и инсулти в Гърция е на рекордни нива, с  343,6 смъртни случаи на 100 000 души население или 35 000 смъртни случаи годишно. Много по-малко  са смъртните случаи по същите причини в Португалия (200,7 случаи на  100 000 души) и в Испания (204,3 100 000 души).

Тези страни са отбелязали подобрение и при смъртните случаи от сърдечно-съдови болести с намаление, достигащо до 40%. Намаление от 35% е постигнала и Гърция, но през 2000 е имала много висока смъртност при съответните болести (532,8) в сравнение с другите южни страни и пътят, който трябва да измине, е по-дълъг. Причината за недостатъчния напредък на Гърция се крие при високия процент пушачи, които пушат редовно. Пушачите са 33% от пълнолетното население  и това поставя Гърция на последно място в Организацията (средният процент е 20,7%). По-добри места заемат Португалия, където пушачите са 18,8%, Италия (22,1%) и Испания (23,9%).

Според специалистите, броят на пълнолетните пушачи е намалял значително през последните 2 десетилетия в повечето страни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, но не и в Гърция.

Друго солидно доказателство за причините, които са довели до настоящата ситуация е затлъстяването. И при този рисков фактор е Гърция е на първо място в страните от Средиземноморието, с 19,6% от населението, което има сериозни проблеми с теглото си. Съответните проценти са само 10,4% в Италия, 15,4% в Португалия и 16,6% в Испания.

 

Категории: доклад Организация за икономическо сътрудничество и развитие продължителност на живота смъртност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus