Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Еврозоната и Международният валутен фонд ще заемат пари на Гърция, но в само краен случай

26 Март 2010 / 13:03:54  GRReporter
1833 прочитания

Германия и Франция достигнаха до политическо решение за финансова подкрепа за Гърция в рамките на срещата на Европейския съвет в Брюксел. Страните от еврозоната решиха, че само при крайна нужда ще предоставят възможност на средиземноморската държава да заеме пари, но под много строги условия. Парите ще бъдат отпуснати по принципите на финансовите пазари с текущата пазарна лихва за съответния период, без да включва никакви по-благоприятни условия за кредитиране. Заемът ще бъде отпуснат в случай, че Гърция не може да се финансира сама от международните пазари и само при единодушното съгласие на всички страни-членки от Еврозоната. „Помощта” ще е двустранна – две трети от нужните пари ще дойдат от страните-членки в Еврозоната и една трета от Международния Валутен фонд.

Анализатори от Financial Times коментират, че присъствието на МВФ в тази сделка е символично и целта на финансовата организация е да даде по-сериозно доверие във финансовата подкрепата за Гърция.  Специалистите обаче заключават, че единственият избор на гърците е да предприемат незабавни (ако е нужно и допълнителни) вътрешни-икономически мерки за намаляване на държавния дефицит, което ще изпрати положителен сигнал към капиталовите пазари и няма да се стигне до помощния план.

В същото време председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише обяви, че европейската финансова институция, която той представлява ще приема гръцки държавни облигации като гаранция за заем както през 2010 година, така и през 2011. „Бордът на управителния съвет на банката реши да запази най-ниската възможна граница от ВВВ- и след края на текущата година,” заяви Трише срещата на върха на страните от Европейския съюз.  Това даде глътка въздух на гръцките банки, които притежават гръцки държавни облигации и ще могат да се финансират от ЕЦБ при условие, че оценителните къщи не намалят под ВВВ- кредитния рейтинг на банките в бъдеще. Разликата обаче ще е, че гръцките банки ще заемат с по-високи лихви и по-ниски суми в сравнение с германските си колеги, които притежават германски държавни облигации с пазарна оценка ААА.

Гръцката финансова криза се оказа крайъгълен камък в създаването на нови контролни политики в рамките на Еврозоната. На срещата на върха се взе решение за създаването на една нова организация в Европейския съюз, която да наблюдава и оценява съществуващите фискални рискове вътре в страните-членки. Целта на организацията ще е да координира икономическата политика на страните-членки и да предотвратява възникването на други подобни на „гръцката драма” случай. Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че от тук нататък трябва да се затегнат мерките срещу страните, които не изпълняват задълженията си към Еврозоната, за да се предотвратят бъдещи финансови проблеми в Еврозоната.

Категории: ИкономикаПазариФинансова помощ за Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus