Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чужди медии критикуват „люто” гръцките национали. Алексис Дзорвас: ” Критиките към отбора са нелогични"

13 Юни 2010 / 21:06:33  GRReporter
3104 прочитания

 

Нелогични и прекалено силни нарече вратярят Алексис Дзорвас критиките, които гръцките медии отправиха към националите след загубата им от Южна Корея. На пресконференция ден след мача с азиатците Дзорвас заяви: „Като цяло към националния отбор се отправя една критика, която за жалост започва да става нелогична. Не говоря само за журналистите. Говоря и за обикновени хора и за по-стари футболисти.... По принцип тези ситуации когато се създават имат много негативно влияние. Не забравяйте, че успехът вече е налице. Оттам насетне това, на което трябва да обърнем внимание е да се порадваме малко на спортното събитие. Казвал съм го много пъти, но виждам, че не ни оставят на мира. Ще повторя пак, че се създава един климат и едно напрежение, които за мене са малко нелогични. Не казвам, че хората или ние не искаме да се представим добре. Това е първото нещо, което се опитваме да направим...”

Провала от първия мач коментира и Лукас Винтра. „Не знам на кое точно се дължи неуспеха ни. Въпросът обаче е,  че този мач вече мина и сега гледаме напред към следващия. Ще се опитаме да дадем най-доброто от себе си. А какъв ще е резултатът... ще се види на игрището. Със сигурност когато ти вкарват гол играта става по-трудна. Това е обаче футболът: веднъж вкарваш гол,  веднъж на теб ти вкарват... печелиш или губиш. Ние сме длъжни да гледаме следващия мач. Няма смисъл да гледаме назад.”

Ще успее ли обаче Гърция да промени имиджа си до следващия мач с Нигерия? Остават само 3 дена... Да не забравяме освен това, че първият мач  винаги е от особено значение. Именно той определя самочувствието и психическата нагласа на футболистите за по-нататъшните фази.

А подигравателните и иронични  заглавия, с които медиите коментират загубата на европейския шампион от 2004 година не стихват. Особено „люти” са коментарите на  чуждестранните медии.  Те критикуват имиджа на отбора, огромните дупки в защитата, бавната игра и  „безопасната” атака.   

„Сенки от 2002 година донесе победата на Южна Корея над Гърция” е заглавието, с което The New York Times посрещна загубата на гърците. „Южна Корея започна участието си в Световната купа сякаш искаше да повтори незабравимото си представяне от 2002 година. Lee Jung-soo и Park Ji-sung вкараха голове и Южна Корея победи с 2-0 срещу безжизнената Гърция в първия мач от група B в събота.”   Вестникът цитира думите на треньора на азиатците, който твърди, че ако отборът е бил малко по-спокоен Корея е можело да постигне дори и по-добър резултат.

Цял чувал със злъчни коментари безмилостно посипа върху гръцките национали Guardian.co.uk .  Guardian „подхвана” гърците още от първото им участие в Мондиал. „След 60 години опити” през 1994 година те най-накрая са успяли да се класират за първенството... Ироничните коментари са на лице още от 2-та минута на мача. Тогава Гърция вече се „справяше по-добре отколкото през 1994 година, тъй като резултатът все още беше само 0-0...” – се казва в статията. През 6-та минута по повод играта на Кацуранис четем:  „Със сигурност е по-добре от 1994 година, но не толкова, наистина. О, Гърция!” Следват: „Тези клоуни в синьо правят Гърция от 1994 година да изглежда като Internazionale през 1964 година.” Минути след това  националите са описани като „банкрутирали от гледна точка на идеи”. В статията се казва също, че  близо 70% от времето националите са играли в своята половина... „А вие си мислехте, че Франция щеше да е най-лошият отбор по време на Световната купа...” Кулминацонната точка настъпва, когато в почивката след първото полувреме журналистът прибавя към статията клипа The four hoursemen на Aphrodite’s Child. Коментарът над клипа е следният: „Няколко прогресивни гърци, защото няма вероятност да видим такива днес на игрището.” Под клипа четем: ”Има ли желаещи за малко Демис Русос?”.  

На фона на Guardian по-лаконично се представят коментарите на BBC. „Шампионите от 2004 година рядко заплашваха добре организирания и крайно атлетичен показ на Южна Корея, която направи впечатление с головете на Lee Jung –soo и Park Ji-sung. Английският Skysports пък твърди: „Корейците са по-ловки от гърците.”

Въздържано, но със скрита нотка ирония коментира  отбора немският Bild. „С  победата си с 2:0 над невдъхновена Гърция Южна Корея спечели 3 лесни точки... Сега гърците трябва да се понапънат за да авансират от група B.”

Еднозначни са заглавията и на  българските медии. „Гърция без победа и гол 360 минути” е заглавието на статията на вестник „24 часа”. „...южните ни съседи нямат не само победа или равен на световно първенство, но и отбелязан гол. В Южна Африка е второто им участие, а в предишното в САЩ през 1994 г. те загубиха съответно 0:4 от Аржентина, 0:4 от България и 0:2 от Нигерия. Нищо чудно и сега да се повторят подобни резултати, защото другите два съперника в групата са познати - Аржентина и Нигерия.
Самочувствието на гърците се бе качило до небесата след европейската им титла през 2004 г. в Португалия. След това обаче хората на германския треньор Ото Рехагел пропуснаха да се класират на световното в Германия и европейското в Швейцария и Австрия.... Традицията също беше срещу гърците. Под ръководството на Ото Рехагел те нямат нито една победа над съперник извън Европа - даже и в приятелски мач.”

Категории: ФутболСпорт Дзорвас критики чужди медии Мондиал гръцки национали Рехагел Винтра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus