Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българите и гърците не трябва да се чувстват втора категория европейци

06 Май 2014 / 16:05:41  Анастасия Балездрова
1432 прочитания

Либералното политическо пространство не е особено популярно в Гърция. На националните избори преди две години двете основни политически сили, които го съставят – Драси и „Пресъздай Гърция” обединиха силите си и с участието на Либералния алианс, но не успяха да преминат прага от 3 на сто за да влязат в парламента.

Двете партии решиха да участват заедно и на предстоящите европейски избори и за тази цел създадоха коалицията Гефирес ( Мостове – б.а.). Тя е член на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE) – третата политическа сила в Европейския парламент, чийто кандидат за лидер на Европейската комисия е бившият премиер на Белгия Ги Ферховстад.

Добре познатата на читателите на GRReporter Арети Георгили е кандидат за евродепутат в бюлетината на Гефирес. Тя е дипломиран археолог, журналист и магистър по бизнес администрация. До 2011 е била директор на голяма компания за връзки с обществеността в България. През същата година открива concept книжарницата Free Thinking Zone в Атина, като продължава да развива бизнес дейност и в двете страни. С нея разговаря Анастасия Балездрова.

Г-жо Георгили, защо решихте да се занимаете и с политиката?

С политиката се занимавам от 14-годишна възраст. Винаги съм била политически активна, била съм член на партия, участвала съм в партийни административни органи в университета и в квартала, където израснах, така че не съм в политиката за първи път. Просто сега реших да се занимая с това, което наричаме „фронтова линия” на политиката, тоест да поисках от гражданите да гласуват за мен.

Реших да го направя, защото смятам, че настоящият момент е критичен за историята на Гърция, в който всички носим собствената си отговорност. Тя се състои в следното: Ако смятаме, че нещо не се прави както трябва и онези, които ни управляваха досега не го правеха добре, ние сме длъжни да кажем как може да стане това и да предприемем действия. Критиката вече не е достатъчна.

Именно затова реших да се кандидатирам с партия Драси, която е част от либералната коалиция Гефирес.

Защо с Драси и Гефирес, а не с някоя по-голяма партия, с която бихте имала по-големи шансове да бъдете избрана?

Участвала съм в голяма партия. Смятам, че партиите, които се смятат за „големи” в момента не успяха да докажат, че могат да измъкнат Гърция от безизходицата, в която се намира. Аз вярвам в катализиращата роля на малките партии за нуждата от демокрация и не вярвам, че редуването на една – две големи партии в управлението на страната е добро за нея. Смятам, че точно то създаде клиентелистката държава, в която тънем. Някои разделят партиите на системни и несистемни. Аз ги разделям на клиентелистки и неклиентелистки. И именно клиентелистките партии създадоха клиентелистката държава, която предизвика кризата. Аз вярвам в плурализма, многогласието и съществуването на малките партии допринася за това многогласие.

Решението ми да съм кандидат от партия Драси и съответно от коалицията Гефирес е продиктувано от постоянността на нейните позиции през последните 10 години. Драси е една от малкото партии, които назовават нещата с техните имена, без да се притеснява за политическата цена. Например, тя говори за нуждата от намаляване на прекомерното данъчно облагане, понеже гражданите не издържат този тежък товар. Не е възможно един човек, който е купил един малък апартамент с много усилия и банков кредит да изплаща толкова високи данъци, като че ли държавата е негов съдружник. Тази и всички подобни погрешни политики трябва да бъдат поправени. А решението идва само с реформи и икономическо развитие. Това, от което имаме нужда са партии, които са готови да стигнат с ножа до кокала по отношение на реформите, а не да се страхуват и да не предприемат никакви мерки от страх, че може да загубят партийната си клиентела.

Каква е вашата визия за Европа през следващите години и какви мерки трябва да се предприемат за намаляването на евроскептицизма?

Не мисля, че има евроскептицизъм. Повечето от изследванията, които се провеждат в момента в Гърция, а и в България не показват нещо такова. Всички смятат, че нуждата да сме част от Европейския съюз е важна и неоспорима.

Проблемът е, че в момента европейският модел страда от някои дефекти, които трябва да бъдат поправени. Например, всички европейски граждани трябва да бъдат равнопоставени. Тоест гърците, българите и други народи не трябва да се чувстват като втора категория граждани в сравнение с германците, шведите или французите. Така че в Европа трябва да се борим за равенство и демокрация.

Освен това бих искала да имаме една Европа с по-малко безработица и повече активност и мобилност сред младите хора. През последните около 10 години аз работя в България и не усещам никаква разлика. Чувствам се вкъщи както в Атина, така и в София. Усещането ми, когато пътувам не е, че заминавам за друга държава, а за друго място в Европа. Това усещане трябва да стане достояние на всички европейски граждани, включително и на онези, които не пътуват. Това е визията ми за Европа – една държава с европейски граждани, които запазват своите традиции, културните си различия и особеностите си като народи, но са равнопоставени и имат еднакви права.

С коя политическа партия в България бихте си сътрудничели в Европейския парламент?

Не мисля, че в момента съществува такава, но полагаме усилия за установяването на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE) и в България.

Категории: Политика европейски избори Алианс на либералите и демократите за Европа ALDE Драси Арети Георгили
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus