Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ангела Меркел: Браво за извънредните мерки в Гърция, но финансова помощ няма да има

04 Март 2010 / 14:03:44  GRReporter
1613 прочитания

Доволни от приемането на новите мерки са европейските партньори на Гърция. „Рестрикциите въведени от правителството са важна стъпка към реализиране на целта за намаляване на публичния дефицит с 4% от БВП да края на тази година,”заяви германският канцлер Ангела Меркел. Независимо от това, канцлерът остро подчерта, че Германия не е готова да обсъжда даването на икономическа помощ на Гърция. „Целта на срещата с министър-председателя Георгиос Папандреу, планирана за петък пети март,” заяви Ангела Меркел, „е за затвърдяване на добрите отношения между двете страни, а не отпускане на средства.”

„Новите мерки са от изключителна важност и са напълно достатъчни до края на 2010 година. Гърция трябва обаче да е готова за допълнителни действия през 2011 и 2012,” казва комисарят по икономическите въпроси в Европейския съюз Оли Рен. Той обяви, че при нужда, Еврозоната ще е готова да подкрепи страната по пътя на финансово оздравяване без да обяви някакви конкретни очертания на тази помощ.

Липсата на ясна финансова подкрепа до момента от страна на страните-членки в Еврозоната, засилва слуховете, че Гърция може да се обърне за помощ към Международния Валутен Фонд (МВФ). Министър-председателят е остави отворена възможността правителството да потърси съдействие от МВФ, в случай че spread-a на десет-годишните държавни облигации не спадне чувствително до май месец (когато Гърция трябва да заеме 23 милиарда евро). От своя страна Фонда приветства действията на гръцкото правителство и намира новите мерки за съществени и от изключителна важност за възстановяването на европейската икономика. „Прилагането на този пакет от фискални мерки е повратна точка в един дълъг процес,” заяви говорителят на МВФ Каролин Аткинсон. Тя подчерта, че Фондът е готов да предостави помощ на гръцките държавници за постигане на поставените цели – намаляване на държавния дефицит под 3% от БВП и оздравяване на местната икономика.

Позитивни са отзивите и от Европейската централна банка. „Въвеждането на допълнителните мерки показва силната ангажираност на гръцкото правителство да постигне финансовите си цели, включени в Програмата за стабилност и развитие,” казва членът на управителния съвет на ЕЦБ Юреген Старк. Според него реформите в страната ще позволят на гръцката икономика да преодолее много от досегашните проблеми в системата и да тръгне по пътя на устойчив растеж.

Новите извънредни мерки на правителството на ПАСОК предизвикаха незабавни реакции както извън, така и вътре в границите на Гърция. Докато в чужбина увеличаването на ДДС и орязването на заплатите на държавните служители се приема радушно, вътре в Гърция започва да се надига опасна вълна от недоволство. Единайсет опозиционни организации от крайната левица в страната обявиха общ протест срещу реформата на Папандреу под лозунг „Тази политика не може да се поправи, трябва да се премахне!”

Снимка: Reuters

Категории: ИкономикаПазариОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus