Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Активистите от Флота на свободата 2 настояват за разрешение да отплават към ивицата Газа

05 Юли 2011 / 17:07:43  Анастасия Балездрова
1491 прочитания


Категорично не на предложението на гръцкото правителство да пренесе с кораби хуманитарната помощ до жителите на изолираната от Израел ивица Газа отправиха членовете на инициативата „Един кораб за Газа”. На пресконференцията по повод забраната за отплаване на кораби от гръцките пристанища те определиха решението на гръцкото правителство като „неприемливо и позорно” и заявиха, че то е удължило изолирането на ивицата Газа до териториалните води на Гърция. Хората от инициативата подчертаха, че в мирния флот, който пренася хуманитарна помощ за палестинците участват 10 кораба и над 350 активисти от 22 страни.

Членът на шведската инициатива Матиас Гардел, който е преподавател по сравнителна религия в университета в Упсала заяви, че целта на флотилията е „да пробие незаконната обсада на ивицата Газа. Очакваме гръцкото правителство да ни разреши да отплаваме, защото борбата ни не е насочена срещу него, а срещу Израел и неговите методи”.

„Научихме от медиите, че Бан Ки-Мун е препоръчал на Георгиос Папандреу да вземе нещата, които носим и да ги пренесе до израелското пристанище Аздод. Аз вече подчертах, че това би била незаконна конфискация, равна на кражба. Строителните материали, лекарствата, линейката и останалите неща, с които е натоварен нашият кораб бе събран цент по цент от обикновени шведски граждани и следва да бъдат предадени директно от граждани на гражданското общество в ивицата Газа. Вместо да крадат стотиците шведски граждани ние очакваме от Бан Ки-Мун и Папандреу да обединят усилията си и да предприемат конкретни стъпки за отварянето на морски коридор от Гърция до Газа, за да може незаконната обсада да бъде вдигната безусловно и завинаги”.

На пресконференцията присъстваха членове на представената в гръцкия парламент коалиция на радикалната Левица Сириза, както и представители на Зелените Еколози, които разкритикуваха позицията на гръцкото правителство и изразиха надеждата си, че корабите ще успеят да отплават.

„Фактът, че решението на правителството предизвика реакции не само в гръцкото общество, но и на международно ниво би следвало да го принуди да промени позицията си. Ние смятаме, че целта ни е законна и хуманна. Дори и правителството в своето съобщение призна, че е за вдигането на блокадата от ивицата Газа, но не ни каза как ще стане това” заяви представителят на гръцката инициатива.

Според него френският кораб Дигните, който е заминал от остров Корсика на 25 юни и се намира в контакт с френското външно министерство, за да му бъде осигурена подкрепа на държавно ниво се намира близо до Гърция, но в международни води. „На него се намира известен активист за човешките права от Тунис и журналист от вестник Либерасион”.

Трима канадски граждани, които са се намирали на палубата на отплавалия и върнат обратно малко по-късно канадски кораб са били заловени от полицията в Агиос Николаос на остров Крит. Днес испански граждани проведоха символична окупация на посолството на страната си в Атина. Според прессъобщение на дипломатическото представителство четирима души влезли в сградата и изискали испанското правителство да упражни натиск върху гръцкото, за да даде разрешение за отплаване на корабите, които се намират на различни гръцки пристанища, натоварени с хуманитарна помощ за жителите на ивицата Газа.

В същото време капетанът на американския кораб The Audacity of Hope бе освободен, след като съдът отхвърли всички обвинения, които му бяха предявени.

Категории: Обществокорабихуманитарна помощивицата Газа гръцки пристанищаблокадаправителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus