Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

8758 евро средна работна заплата в атинската електричка, чийто дефицит е 250 милиона

29 Ноември 2010 / 11:11:49  GRReporter
7869 прочитания

Най-невероятни неща изскочиха след проверката на разходите на транспортните компании, като едно от тях се оказа средната работна заплата на служителите в атинския електрически влак, която достига 8758 евро. Огромният размер на средното месечно възнаграждение във фирмата на градската електричка става още по-удивителен като се вземе предвид, че за последните три години дефицитът й достига около 250 милиона евро. Солидната заплата е отвоювана от служителите в конкретната фирма чрез включване в основното възнаграждение на голяма част от добавките към основните заплати, което им е осигурило годишен приход до 123 хиляди евро в някои случай.

Общо компаниите за градски транспорт са достигнали загуби от 3,4 милиарда евро до момента и в процеса на финансова консолидация реформирането им е неотложно. Според представители на министерските кръгове предприятията в градския транспорт в почти всички европейски страни не са печеливши, но целта е дефицитите в гръцките транспортни организации да бъдат максимално ограничени. Една от стъпките в приходната част е увеличаването на транспортните билети от едно евро на 1,5 евро за час и половина за всички линии в града в началото на следващата година. Друга мярка, която се отбелязва като много по-наложителна е съкращаване на добавките към заплатите на служителите в транспортните дружества и съответното министерство до четирите основни вида: добавка за отслужено време, семейна, според позицията и нивото на образование.

Добавки като приемане-предаване на автобуси (в началото и в края на смяната) или смяна на жартиери при тролейните шофьори ще бъдат премахнати. Други бонуси върху заплатите на заетите в транспортните услуги, които ще изчезнат са добавките за технически грешки при боравещите с пари (например продавачите на билети – „ако не правиш грешки, ти даваме бонус”), надбавките за преминати километри, както и допълнителното възнаграждение за шофьорите, които достигат крайната спирка навреме. Една екстра, която се оказва лукс за министерството на транспорта и инфраструктурата, но не е много популярна между служителите на градския транспорт са надбавките за хляб, кашкавал и кисело мляко, защото работата в градската електричка и автобусния транспорт е нездравословна.

Независимо, че орязването на някой от бонусите се очаква да доведе до намаляване на брутния обем на  месечната заплата до 450 евро на служител, истинското съкращение на разходите в градския транспорт ще дойде от премахването на извънредния труд и неизползвани почивни дни. Според официалните данни от 2009 година определени специалисти като шофьори и технически лица от дружествата на Атинския електрически влак и Автобусната компания са отбелязали вторични приходи, които достигат 50% от основната заплата. Само при градските автобуси за миналата година са били платени 22 милиона евро за 400 неизползвани почивни дни, които се равняват на 3350 дневни работни смени.

„Нашата цел не е да се съкратят всички надбавки към заплатите, които не са включени в основната заплата. Желанието на министъра на транспорта и инфраструктурата е новите заплати да са близки до тези на средната стойност за Европа”, поясни пред вестник Имерисия главният секретар към министерството Харис Циокас. Според заложеното в бюджета за 2010 година разходите за заплати в автобусния транспорт са 274,33 милиона евро от 319,41 милиона евро през 2009 година. За 2011 година техният размер ще бъде намален допълнително до 222,40 милиона евро. Едновременно с това през миналата година приходите на автобусните дружества са били около 193,93 милиона евро, а тази година са паднали на 177,62 милиона евро. Министерството на транспорта предвижда, че с увеличението на цената на билетите и затягането на контрола върху пътниците през 2011 година ще може да събере 354,41 милиона евро и да намали значително дупката между приходите и разходите на градските транспортни компании. 

Категории: ИкономикаКомпании атинска електричка дефицити градски транспорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus