Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

2,5 милиарда евро са стрували на държавата над 36 000 „болнави” получатели на социални помощи

20 Март 2012 / 17:03:17  GRReporter
934 прочитания

Скандални случаи на измами в изплащането на социални помощи представи гръцкото здравно министерство. Една жена, която „забравила” да регистрира смъртта на майка си през 2006 успяла да „събере” 17 000 евро от помощи. Една възрастна жена получавала общо 17 видове помощи.

Хора с умствени увреждания попълнили сами документацията при преброяването. „Сляп” таксиметров шофьор предлагал услугите си на остров Закинтос. От следващия месец държавата спира изплащането на помощи на 36 294 души, които не са се явили в Центровете за обслужване на гражданите, за да се преброят. На практика става дума за един от всеки шест, които са получавали помощи досега. Това ще спести на държавната хазна 110 милиона евро.

Всички, които са получавали помощи неправомерно ще трябва да върнат сумите. Не е изключено срещу тях да започне криминално гонение. „В някои случаи усещането е, че съществува престъпна група и е необходимо и криминално проучване. Виждаме как в някои райони дадена инвалидност засяга 1 на сто от жителите, а в други тя достига до 4 или 5 на сто, без да може да се аргументира”, посочи заместник-министърът Маркос Боларис.

От ведомството подготвят нова „чистка”, която ще започне през следващите дни. Те смятат, че мнимите „страдащи” са толкова много, че е възможно изплащаните до днес помощи да бъдат намалени на половина. Според заместник-министъра обаджданията на граждани, които алармират за случаи на незаконни получаване на социални помощи са непрекъснати.

Чрез преброяването, което приключи преди седмица министерството се сдоби с централна електронна база данни. С въвеждането на епидемиологичните данни от Международната здравна организация ще могат да се следят появите на различни заболявания сред населението. Когато в определен район бъдат открити отклонения, контролните органи ще провеждат допълнителни проверки, за да разкрият съмнителните случаи. Освен това през следващите два месеца помощите ще се изплащат по банков път, а не от областните управления и по този начин контролът ще се упражнява по-ефикасно.

Броят на хората, които са получавали социални помощи е растял с особено бързи темпове през последните години. Стотици мними слепци, глухонеми и хора с тежка инвалидност прииждали към органите, пред които представяли необходимите документи. Според епидемиологичните данни Гърция е страна с висок процент на пациенти, засегнати от конкретни заболявания. Съвсем случайно тези заболявания осигуряват социални помощи на „болните”.

През 2009 хората, които са получавали помощи за слепота в област Пиерия са били 354. През 2010, когато се проведоха последните местни избори техният брой достигнал до 676, а миналата година слязъл на 590. От тях само 270 души са се явили на тазгодишното преброяване.

В област Виотия хората, получавали помощи за тежка инвалидност през 2009 са били 1423, а през 2011 са достигнали до 1 678. При преброяването са се явили едва 1 297, т.е. с 381 по-малко.

12 000 са били получателите на помощи за тежка инвалидност в района на Солун през 2009. През 2010 техният брой достигнал до 13 672, а миналата година – 13 648. На преброяването са се явили 1 343 по-малко. В същия район хората, които са получавали помощи за придвижване (предвидено за хора с парализа или с ампутирани долни крайници) през 2009 са били 972. През 2010 са се увеличили на 1 057 и година по-късно на 1 104. На преброяването са се явили 848.

В Ираклио на остров Крит през 2011 помощи за тежка инвалидност са получили 2 168 души. Крайният им брой се е оказал със 196 по-малко.

Подобна е ситуацията и с помощите за глухонемите. В Солун миналата година те са били 278, а на преброяването – 260. В Кардица от 251 през 2011 са се проброили 212. Съотношенията са същите и в областите Ахаия, Атика и Евия.

Анализът на данните показва съществени различия между различни административни области, където е необходима повторна проверка. Общият брой на жителите на област Фокида, които получават всички видове социални помощи са едва 0,93 на сто от общото население. На Цикладите те са 1,12 на сто и в Ласити – 1,22 на сто.

Съвсем различна обаче е ситуацията в област Родопи, където процентът на жителите, които получават помощи е три пъти по-висок в сравнение с област Фокида – 3,34 на сто. Много са болнавите и в района на западна Атика – 2,97 на сто и обалст Еврос – 2,94 на сто.

В интервю за телевизия СКАЙ министърът на здравеопазването обвини общинските власти и лекарите за отпускането на социални помощи на хора, които не би следвало да получават такива. „Държавата ще изиска сумата от 2,5 милиарда евро, които са били взети незаконно”, заяви Андреас Ловердос.

В някои случаи отпускането на лекарски удостоверения е било особено скандално. В един от случаите пневмонолог издал удостоверение за умствено изоставане, на база на което човекът получавал социални помощи. Гинеколог диагностицирал астма, а друг негов колега удостоверил, че пациентът му страда от депресия. 

Категории: Общество социални помощи преброяване неправомерно получаване Андреас Ловердос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus