Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

12 причини да включите млечните продукти в ежедневното си хранене

27 Юли 2013 / 11:07:41  GRReporter
1867 прочитания

Ако искате да живеете по-дълго, да се чувствате по-добре и да отслабнете, решението се намира в...хладилника ви. Млечните продукти са изненадващо полезни за здравето и има много начини да ги включите в менюто си. Прочетете 12 от тях.

Някои сирена имат противовъзпалителни свойства

Учените потвърдиха, че сиренето рокфор има противовъзпалителни свойства, предлагайки защита от сърдечни болести и е помогнало за намаляването на сърдечните заболявания във Франция. Изследователите се надяват да  използват полезните му качества в медицината и анти ейдж терапиите.Същите качества имат и всичките сирена, които са били подложени на ферментация- като камамбер например, така че ако рокфорът не ви харесва имате избор.

Сирената и млечните продукти, подложени на ферментация, намаляват опасността от диабет

Според проучванията, ако използвате поне 55 грама сирене на ден (тоест две парчета) намалявате опасността от диабет с 12% в сравнение с онези, които не ядат сирена. Учените смятат, че това би могло да се дължи на пробиотическите бактерии, които има в сиренето и в киселото мляко, и които могат да намалят холестерола и да създадат определени витамини, които действат като щит срещу диабета.

Хапвайки сирене след основното ястие ще попречите на развалянето на зъбите

Употребата на сирене пречи на киселините да се залепват по зъбите. Калцият и фосфорът в сиренето се смесват с бактериите и пречат на увеличаването на киселините, едно малко парче сирене на всяко ядене може да  е ... чудотворно.

Потреблението на млечни продукти помага срещу безсъние

За онези, които страдат от безсъние,  естествените протеини в млякото могат да подобрят качеството  на съня. Освен това, триптофанът увеличава нивата на серотонин и на мелатонин, които помагат на добрия сън. За разлика от пуйката, която ни оставя усещането, че сме се надули, едно от предимствата на млякото, сиренето и киселото мляко е, че  лесно смилаеми за стомаха и богати на калций, който води до превръщането на триптофана в успокоителния мелатонин.  

Можете да ядете сирене дори ако имате непоносимост към лактоза

Зрелите сирена (като Asiago, пармезан или синьо сирене) съдържат малко или никаква лактоза. Така дори и хора с непоносимост към лактоза мога да употребяват зрели сирена тъй като цялата лактоза се е превърнала от бактерии в млечна киселина. По-голямата част от лактозата се премахва, когато  узрялото сирене се отделя от суроватката по време на приготвянето, така че да не създава никакви проблеми.

 Съчетайте пикантните храни с някакъв млечен продукт, за да станат по-малко лютиви

Пиейки мляко след някое пикантно ястие или съчетавайки пикантни храни с няколко лъжици кисело мляко, ще намалите силата на пикантността. В Индия родителите често смесват кисело мляко с пикантни храни за да помогнат на децата си да ги ядат, а и за да не е необходимо да се приготвят много различни ястия в семейството.

Създават усещане за засищане

Като гарнитура на някакъв снак или като добавка в богат сандвич, сиренето може да ви държи заситени доста време. Според проучванията децата, които съчетават в снака сирене и зеленчуци, приемат 72%  по-малко калории от децата, които ядат просто чипс..

Идеален източник на протеини

Главните източници на протеини може да са пилето, рибата, фасулът, но сиренето също е между богатите на протеини храни. Твърдите сирена като пармезан имат по-високо съдържание на протеини  от меките.

Можете да предотвратите мухлясването на сиренето

Просто го увийте в хартиена салфетка, напоена с бял оцет и го сложете в пластмасова торбичка в хладилника. Киселината от оцета пречи на образуването на мухъл. Някои хора смятат, че оцетът може да повлияе на вкуса на сиренето, така че ако това ви притеснява, използвайте белачка за зеленчуци, за да отстраните мухъла. В общи линии, когато сирената мухлясват във вътрешността (с изключение на сините и пресните сирена) можете да премахнете до 3 см около мухъла и останалото да го употребите

Запазете кората на сиренето

Корите/люспите на пармезана и на другите сирена са идеални за овкусяването на супи, пици и други ястия. Разбира се, много магазини за сирене продават люспите на по-ниски цени точно за тази цел.

Можете да направите сиренето по-здравословно

Бялото сирене “фета”е от най-солените сирена, обаче ако го натопите във вода за няколко минути и след това го изплакнете добре, преди да го сложите в салатата, ще намалите нивото на натрий без да намалите вкуса му.

Категории: млечни продукти сирене кисело мляко диета здравословно хранене
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus